De aanleiding
Het conflict tussen Christenen en Moslims dat in januari 1999 in Ambonstad/Molukken/Indonesie begon en dat onnoemelijk veel leed heeft veroorzaakt.
Inwoners van het dorp Waai op het eiland Ambon hebben in juli 2000 na de totale verwoesting hun dorp moeten verlaten en een aantal jaren onder erbarmelijke omstandigheden doorgebracht in vluchtelingenkampen in Passo, niet ver van Ambonstad.
Voorjaar 2003 na de ‘Malino-conferentie’ begon de situatie zich te verbeteren en sindsdien zijn meer dan 7000 inwoners teruggekeerd naar Waai.
Echter, het dorp moest weer volledig opgebouwd worden. Er moest voor schoon water gezorgd worden, elektriciteit, afvalverwerking en riolering. Uit totaal niets een bestaan opnieuw opbouwen.
Waai kreeg bij de wederopbouw de hulp van de Indonesische regering, en in het proces van vrede op weg naar verzoening ook de hulp vanuit de moslimse buurdorpen. Hulp kwam uiteraard ook vanuit het buitenland, met name van de in Nederland woonachtige Waainese gemeenschap. En sinds 2002 van Stichting IAAW.
Officiële Stichting
In november 2001 zijn wij begonnen als initiatiefgroep Anak Anak Waai. Op 8 september 2004 zijn wij officieel een Stichting, geregistreerd onder nr. 32104001 bij de Kamer van Koophandel.
Wie zijn wij?
Een groep van in totaal 24 personen, waaronder tal van anak2 Waai getrouwd met Nederlandse Molukkers. Het financieren van de projecten komt uit de maandelijkse storting per persoon. Bijdragen komen ook binnen via acties, zoals verkoop op braderie, verkoop dvd-doumentaire ‘Negeri Waai, de recente geschiedenis’, opbrengst loterij, donaties van particulieren, kerkcollectes, zendingsgeld basisscholen.
Wat wil de Stichting?
De Stichting heeft als doel: het financieren van kleinschalige projecten als bijdrage aan de wederopbouw en ontwikkeling van het dorp Waai op het eiland Ambon in de Molukken in het bijzonder, en ten behoeve van vrede, veiligheid en verzoening in het algemeen. Concreet betekent dit dat wij onze hulp afstemmen op de vraag van de dorpelingen van Waai.
In Waai wordt Stichting IAAW vertegenwoordigd door Tim WAAI. Deze ‘werkgroep ter plaatse’ vormt de uitvoerende afdeling van Stichting IAAW en voor de dorpelingen het aanspreekpunt bij wie zij hun aanvraag voor hulp kunnen indienen die vervolgens naar de Stichting wordt doorgespeeld. (foto Tim Waai)
Bij honorering van een aanvraag tekenen de aanvragers voor voortgangverslag over hun project en en voortgangscontrole door Tim WAAI. De aanvragers krijgen geen geld in handen, maar het gevraagde materiaal, dat samen met ‘deze werkgroep ter plekke’ is ingekocht.